diumenge, 16 d’octubre del 2011

CONTE : L'ACTITUT POSITIVA


CONTE :L’ACTITUT POSITIVA

Les persones amb actitud positiva, tenen un gran sentit del compromís i una sensació de control sobre els esdeveniments de la vida, i interpreten les experiències estressants i doloroses com un repte més de l’existència. En conseqüència, tenen millor humor, són més perseverants, més reeixides i tenen millor salut física i mental.
- En canvi -en l’extrem oposat- les persones pessimistes, perceben les dificultats com amenaces, tanquen la porta a possibles solucions, s’enclaustren en el dramàtic i veuen l’obstacle, sobretot, com una expressió de la seva mala sort personal. En conseqüència s’amarguen el caràcter i veuen deteriorades les relacions amb altres persones i amb el món.
Les persones pessimistes no poden gestionar bé la realitat, ja que el descontentament i la desil·lusió són una constant; fins i tot, contagien als altres la seva visió negativa sobre diverses situacions de la vida i, per aquest motiu, les persones s’allunyen d’elles.
No es tracta de negar les dificultats, sinó de poder trobar recursos que ajudin a superar els inconvenients.

Per pensar en positiu
Tenir en compte aquestes claus poden ajudar a reformular la nostra forma de sentir, pensar i actuar.
 

1. – Evitar les idees del tipus “tot o res”. La realitat no és “blanca i negra” o bona o dolenta. Si pensem en aquests termes, som rígids i no donem lloc a matisos o punts de vista.
 

2. – No generalitzar massa. Algú va mentir o no va acudir a la cita, però això no significa que ocorri en tots els casos. Conclusions que comencin amb “sempre” o “mai” no solen conduir a exageracions.
 

3. – No focalitzar en el pitjor detall. Les situacions tenen diferents punts de vista. Si escollim centrar-nos en el pitjor, tot es veurà malament. Per exemple, donar més importància a crítiques que a elogis.
 

4. – No minimitzar el bo. Sempre hi ha una cosa positiva per destacar. Si el passem per alt o el desvalorem, perdem l’oportunitat d’apreciar els seus avantatges.
 

5. – Per menys o per més. Ens equivoquem tant quan exagerem la importància d’un problema com quan minimitzem les nostres capacitats per afrontar-lo.
 

6. – Evitar les prediccions. Davant d’indicis confusos o que ens desperten ansietat, anticipem la pitjor conclusió. Pensar que alguna cosa sortirà malament incideix en el seu resultat.
 

7. – Dir “no” a les suposicions. En la nostra comunicació quotidiana és freqüent que creguem que un altre (amic, parella, company) pensa o provi d’una manera. Com sabem que és així? Preguntar és millor que suposar.
 

8. – Fugir de la victimització. Frases o sentiments com a ” per què em toca sempre a mi? ” o “sempre tinc mala sort” o ” per què als altres sí i a mi no? ” ens allunyen de la responsabilitat sobre els nostres actes.
 

9. – No posar ni posar-nos etiquetes. En equivocar-nos, no tota la nostra persona mereix ser desqualificada; i una cosa similar ocorre quan d’altres cometen errors. No és el mateix dir “això ho vaig fer” que “sóc un ximple”. Però atenció: tampoc no responsabilitzar els altres per errors propis.
 

10. – Posar límits a la pròpia responsabilitat. Si ens creiem responsables de cada problema (una separació, un fill que desaprova, etc.) només sentirem culpa. Aquesta idea, tanmateix, n’oculta una altra, més negativa encara: creure que tot està sota el nostre control.

10 Consells per a l’Actitud Positiva
L’actitud que prenem davant els problemes o esdeveniments que se’ns presenten quotidianament és finalment la que determina la dimensió i importància dels mateixos. Recordem que hi ha dues formes de veure el vas: mig ple i podem alegrar-nos en observar la meitat plena o podem preocupar-nos per la meitat buida. Això no és ni més ni menys que una qüestió de dues actituds antagòniques: la positiva i la negativa. Sense deixar de ser realista o somniador, podem transformar-nos en una persona més positiva i creativa per viure les circumstàncies d’una manera menys traumàtica i més relaxada.

Per això, per deixar de veure tot negre i conrear una verdadera “actitud positiva”, podem practicar aquestes propostes prou interessants:

Relaxació respiració profunda
Si alguna cosa ens va sortint malament o ens sentim una mica depressius, el millor que es pot fer és distendre’ns per concentrar-nos en la respiració. S’ha comprovat que els mètodes de relaxació ajuden a desfer-se dels pensaments negatius, afavoreixen el control de les emocions i purifiquen el cos.


Fer el que pensem
Si pensem una cosa i n’acabem fent una altra  totalment diferent, ens sentirem inconformes amb nosaltres. Tractar d’evitar les conductes contradictòries, sobretot si no volem que ens envaeixi un profund sentiment de fracàs existencial.


Aprendre a veure el costat positiu de les coses
Hem d’aprendre que en la vida no tots els moments són bons, n’hi ha alguns pitjors que d’altres i fins i tot alguns són indesitjables. La clau aquesta en acceptar els fets que són irremeiables sense cap tipus de frustració o enuig desmesurat. Una reacció emotiva descontrolada o negativa per afrontar un moment dur en la vida és una clara mostra de debilitat i fracàs. Al contrari, la serenitat, l’autocontrol i la visió positiva de les coses són les millors armes per enfrontar amb èxit el que et toca viure.


Evitar les comparacions
Per conrear una actitud positiva gens millor que ser un mateix. Tant les comparacions com les idealitzacions de com hauríem de ser nosaltres i de com haurien de ser les coses, són molt perjudicials per a la nostra salut mental i la nostra autoestima. La frustració i l’enveja que es genera en veure en d’altres el que un vol ser són pensaments altament negatius que hem d’aprendre a controlar per evitar sentir-nos deprimit. El millor és acceptar-nos tal qual som i tractar de canviar aquelles coses que ens molesten de nosaltres mateixos, però deixant de costat les comparacions, ja que cada persona és única.


Viure el present
Sí pensem contínuament en el que devem o podem fer en el futur ens perd el viure i gaudir del present. A més aquest tipus de pensaments alimenten l’ansietat i les preocupacions i no ens permetem gaudir dels petits moments que et dóna la vida. Per deixar de divagar i angoixar-nos per la qual cosa encara no va succeir, res millor que centrar tots els nostres sentits en allò que es fa aquí i ara, sense deixar de costat els sons i els projectes.




Oblidar els detalls
L’obsessió per la perfecció només pot conduir-nos a la desil•lusió. Ja que no tot és tan perfecte com sempre pretenem que sigui, la vida és plena de petits detalls que la fan encantadora i única. Si desitgem que tot estigui d’acord al nostre esquema de valors ens passarem tot el temps tractant d’acomodar aquests detalls perquè es vegin perfectes, però li traurem el sabor de gaudir les coses tal qual es presenten. Busquem un equilibri i deixem de costat l’excés de perfeccionisme, ens sentirem molt millor.

Moure el cos
Passem com més aviat millor a l’acció i permetem-li al cos moure’s amb total llibertat. Practicar un esport, fer alguna activitat física, recrea la nostra ment a través del ball o d’un passeig. D’aquesta manera elevem els nostres nivells d’adrenalina i serotonina augmentant l’optimisme i rebutgem els pensaments negatius.


Cuidar la nostra imatge
Veure’ns bé és una manera de sentir-nos bé. La cura personal ens farà sentir més renovats i ens ajudarà a trencar el cercle tancat del pessimisme.


Prestar atenció als altres
Creure’ns el centre de l’univers només alimentarà les obsessions. A poc a poc, és bo començar a centrar-nos en els altres i recordar que ajudar al pròxim pot ajudar-nos a sentir-nos millor i més positius. Els problemes dels altres poden fer-nos prendre consciència que no tot el que ens passa és tan greu.


Cal dormir plàcidament
Hem d’acostumar-nos a millorar la qualitat de la son. Dormir bé és una excel•lent manera de millorar el nostre estat d’ànim durant el dia. Recordeu que un mal descans incideix directament en el nostre humor, ens fa sentir cansat i irritable, i sobretot no ajuda a canviar l’actitud.