dissabte, 10 de maig del 2014

APTITUDS O QUALITATS PER SER UN BON MESTRE

A nivell personal les aptituds  o qualitats indispensables que crec que ha de tenir un bon/bona  mestre/ mestra són: il.lusió  vocació, capacitat de sorprendre's ,de tenir molta empatia, simpatia, alegria, mentalitat oberta, acceptació  i comprensió  de la  diversitat, estimació, capacitat de comunicació, lideratge, creativitat, constància, reflexió, esperit crític, dedicació plena, paciència, tenacitat, valentia, assertivitat, ull clínic, saber compartir i treballar en equip.respecte

la paraula MESTRE, una paraula que va més enllà de l’estricte significat que apareix als diccionaris. Ser mestre és un “cúmul” de definicions, accions, adjectius,…, imprescindibles! I per a vosaltres, què és ser mestre? 

M de Mestre. Un bon mestre ha de tenir clar que vol ser mestre. Ser mestre és vocacional. La vocació coincideix amb els nostres interessos, gustos i aptituds, tot i així no cal haver-la adquirit des del naixement. Ser mestre és educar a construir una societat millor. Altres: matiner, mare, matemàtic.
E d’Educar. La clau d’un bon mestre és saber educar, traslladar i construir nous coneixements als alumnes. Educar és acompanyar a viure. Sense educació no hi ha societat i sense societat no hi ha vida. Altres: ensenyar, encoratjar, enamorar. 
S de Superheroi. Un mestre té superpoders, és el superheroi dels nens. Un mestre és aquell que ho sap tot i que dia rere dia fascina la mirada dels alumnes. Altres: senzill, seguretat, savi. 
T de Tolerant. De tot en podem aprendre. Un bon mestre hauria de contribuir en l’aprenentatge de tots els infants. Ser tolerant significa respectar i aprendre dels altres. Tots tenim coneixements i aquests els hauríem de poder compartir. Tolerància també significa educar en igualtat, aspectes fonamentals per aprendre a viure en comunitat. Altres: teixidor, tallerista,  transmetre.
R de Riure. Com a educadors tenim l’obligació de construir persones felices, persones satisfetes i amb ganes de viure la vida. Somriure  és educar, és aquell gest contagiós que ens ajuda a viure amb satisfacció. Altres: raonament, rumiar, resumir. 
E de Encisar. Tot mestre ha de meravellar els alumnes. No només ens calen superpoders, sinó que també ens fa falta l’encís, aquella pols màgica capaç de captar l’atenció, l’interès i la motivació per allò que expliquem. Altres: empapar, enlluernar, estimar.

PERQUÈ  Educar és acompanyar : "Tothom necessita amb més o menys intensitat ser acompanyat en el seu procés educatiu. Un acompanyament basat en el suport, l'escolta, el restar amatent, l'oferiment de caliu afectiu i emocional, la transmissió de confiança i d'ajut sense judicar, etcètera".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada